Sağlık

prof. Tayfun Uzbay: Deprem bölgesindeki 25 sahra eczanesinden ücretsiz ilaç veriliyor

Tayfun Uzbay, doğal afetlerde ilaca kesintisiz ve sağlıklı bir şekilde ulaşmanın çok değerli olduğunu belirterek, ilaç tedarik zincirinin en değerli halkası olan eczanelerin deprem bölgelerinde ciddi zarar gördüğünü söyledi. prof. Tayfun Uzbay, depremden etkilenen Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa ve Malatya’da 25 sahra eczanesi kurulduğunu, ücretsiz ilaç ve tıbbi malzeme temin edildiğini bildirdi. İhtiyaç halinde yeni sahra eczanelerinin açılacağının altını çizen Uzbay, TC kimlik numarası ile başvuranların durumları sorgulanarak ihtiyaç duyulan kronik ilaçların verildiğini duyurdu.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahiliye Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay, depremin ardından depremden etkilenen ve ilaca ihtiyaç duyan depremzedeler için 25 sahra eczanesi kurulduğunu ve ilaçların ücretsiz olarak temin edildiğini söyledi.

İlaç tedarik zinciri ciddi hasar gördü

Tayfun Uzbay, bu tür doğal afetlerde değerli olan konulardan birinin ilaca kesintisiz erişim olduğunu vurgulayarak, “Hem yaralı kurtulanların hızlı ve etkin tedavisi hem de hayatta kalanların her zaman kullandıkları veya kullandıkları ilaçlara ulaşabilmeleri. kullanacağı hayati önem taşımaktadır. Bu oldukça büyük çaplı bir afet ve 10 ilimizde 13-14 milyon civarında insan etkilendi. Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep ve Kilis’te de ilaç tedarik zincirinin en değerli halkası olan eczaneler ve eczacılar önemli kayıplara uğradı. Bu illerin bazılarında ilaca erişim bir anda ortadan kalkarken bazılarında büyük ölçüde sekteye uğradı. Eczaneler de yıkıldığı için eczacılar hayatını kaybetti veya enkaz altında kaldı. Adıyaman’da Eczacı odası lideri, Ecz. Hüseyin Kemal Taş’ı da ailesiyle birlikte kaybettik.” söz konusu.

Eczane hizmetleri kaldırılmalıdır.

prof. Tayfun Uzbay, deprem bölgesinde birçok il ve ilçede eczane hizmetlerinin durdurulduğuna dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İlaç erişiminin olmaması, hayatta kalan ve kronik ilaç kullanmak zorunda kalan hastalar için de büyük önem taşıyor. Örneğin, diyabeti olan ve insüline bağımlı biri için ilaçlarına erişememek ölümcüldür. Benzer şekilde sürekli ilaç kullanmak zorunda olan tansiyon hastaları, epilepsi hastaları, tiroid hastaları ve diğer kronik hastalıkları olanlar için ilaca ulaşamama kalıcı ve önemli sağlık sorunlarına ve hatta ölüme yol açabilmektedir. Bu da hayatta kalanlar için dolaylı kayıplara yol açabileceği için çok değerli bir nokta. Öte yandan, beyin sarsıntısı sırasında enkazdan çıkarılan veya yaralananların tedavisi için başta anestezik ilaçlar ve çeşitli serumlar olmak üzere cerrahi ekipmanların yeterli ve erişilebilir olması kuraldır. İlaca erişim ve eczane hizmetlerinin yükseltilmesi, beyin sarsıntısı sonrası yaraların iyileşmesi ve hayatta kalma süresinin artması açısından büyük değer taşıyor.”

Birçok noktada tarla eczaneleri oluşturuldu

Türk Eczacıları Birliği’nin (TEB) ülke geneline dağılmış 54 eczacı odasıyla deneyimli bir sivil toplum kuruluşu olduğunu, oldukça güçlü olduğunu ve bu tür afetlerde hızlı davrandığını belirten Prof. Dr. Tayfun Uzbay, “Türk Eczacıları’ Dernek daha önce orman yangınları, sel ve maden kazalarında hem ilaca erişim hem de maddi destek anlamında değerli katkılarda bulunmuştur. Bu felakette TEB çok büyük bir refleks verdi ve vermeye devam ediyor. Depremin ardından TEB Merkez Komitesi ve Denetleme Kurulu toplanarak hızlı bir şekilde durum tespiti yaparak, ilgili eczane odaları ile koordineli olarak ilaca erişim planlarını hayata geçirdi. TEB’in bu tür durumlar için kullandığı seyyar tır eczanesi vardı. Ancak bu felaketin ölçeği çok büyük. Bu nedenle sadece seyyar tır eczaneleri değil, sağlanan konteynerlerle birçok noktada seyyar veya sahra eczaneleri oluşturuldu.” söz konusu.

25 seyyar eczanede ücretsiz ilaç hizmeti verilmektedir.

Tayfun Uzbay, depremin olduğu ilk günden itibaren eczanelerin deprem bölgesinde farklı noktalarda kurulup hizmet vermeye başladığını ifade ederek, “İlaç ve her türlü medikal tedavinin bittiğini belirtmekte fayda var. Bu eczanelerden sağlanan ekipmanlar ücretsizdir. Bugün prestijiyle Kahramanmaraş’ta 6, merkezde 2, Türkoğlu, Afşin, Pazarcık ve Elbistan’da 4, Hatay’da 6, merkezde bir, Defne’de iki, İskenderun, Kırıkhan ve Samandağ’da birer. Gaziantep’te İslahiye ve Nurdağı’nda 2, Malatya’da 4 olmak üzere merkezde çeşitli noktalarda, Adıyaman’da 5, Merkez ile Besni ve Gölbaşı ilçelerinde 3, Gaziantep’te 2 olmak üzere toplam 25 eczane faaliyet göstermektedir. Şanlıurfa’nın merkezi. İhtiyaca göre yenilerinin açılması gerekiyorsa, ilave konteynerler tedarik edilmeye devam edilecektir. Bu eczanelerden her türlü ilaca ulaşılabilir. Başvuru sahibinin TC kimlik numarası üzerinden durumu sorgulanmakta ve gerektiğinde kronik ilaçları verilmektedir. Ayrıca ayakta kalan hastaneler ve civardaki sahra hastaneleri de ilaç ve ekipmanla destekleniyor.” sözlerini kullandı.

TEB, afet bölgelerindeki faaliyetlerine ara vermeden devam ediyor

Ayrıca depremden etkilenmeyen illerdeki eczacı odaları da organize bir şekilde sağladıkları tıbbi malzeme ve ilaçlarla özellikle ilçelerde sahra eczaneleri kurmuştur. Dr. Tayfun Uzbay sözlerini şöyle tamamladı:

“İlaç bağışlarının yanı sıra giyecek, yiyecek ve içecek toplayarak bölgeye ulaştırıyorlar. İstekli eczacılar her zaman bölgeye giderler, gönüllüler gücü diri tutmak ve hizmeti her zaman sürdürmek için makul aralıklarla yenilenir. Türk Eczacılar Birliği Merkez Komitesi’ndeki görevim gereği Ankara’ya ulaşmak ve uyum çalışmalarına merkezden zemin olmak için çaba sarf ediyorum. Adıyaman, Malatya, Hatay, Kahramanmaraş gibi kritik lokasyonlarda halen Merkez Komite ve Denetim Kurulu üyelerimizin bir kısmı ilaç ve eczacılık hizmetlerinin uyumlaştırılması çalışmalarını yürütmektedir. Birçok oda başkanımız ve yönetim kurulu üyemiz de sallantı alanına dağılmış durumda. Birlikte, büyük bir uyum içinde, ilaç gibi hayati bir konuda aksama olmaması için özveriyle çalışırlar. Merkezdeki kriz masamız TEB Lideri, Genel Sekreteri, İkinci Lideri, Saymanı ve diğer üyeler ile TEB çalışanlarından oluşmaktadır. Saha ile yakın temas halindeler. Ayrıca Sağlık Bakanlığı ve AFAD ile bağlantımız devam etmektedir. Şu anda burada fazla mesai kavramı yok. Herkes için üzerimize düşeni yaparak bu büyük felaketi en az hasarla kapatmanın gayreti içindeyiz.”

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu