Küresel yatırımcılar satış dalgasıyla Japon hisse senetlerinden çekiliyor
Küresel yatırımcılar, yüksek piyasa türbülansının yaşandığı bir dönemin ardından, önceki yükseliş tutumlarından farklı olarak Japon hisse senetlerinden geri çekiliyor. Duyarlılıktaki değişim, ekonomik beklentilerin yeniden değerlendirilmesi ve yen ile finanse edilen işlemlerin etkinliğinin sorgulanmasıyla ortaya çıkıyor.
Nikkei endeksi 2023’ün başından bu yana iki katına çıkarak önemli bir yükseliş göstermiş, azalan yen hem yatırımcılar hem de şirketler için getirileri artırmıştı. Ancak bu eğilim, yendeki son dalgalanmalar, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) faiz artışları, Japon şirketlerinin kazançlarına yönelik şüphecilik ve ABD ekonomisindeki potansiyel yavaşlamaya ilişkin endişeler nedeniyle tersine dönüyor.
Nikkei endeksine karşı aşağı yönlü bahislere izin veren Hong Kong’da listelenmiş bir fon olan CSOP Nikkei 225 Daily Double Inverse ETF, Salı günü sona eren haftada işlem hacminde dramatik bir artış yaşadı. Günlük ortalama cirosu yaklaşık 20 milyon HK$’a (2,57 milyon $) yükseldi; bu, bir önceki hafta görülen 1 milyon HK$’dan önemli bir sıçrama ve fonun Mayıs 2024’teki başlangıcından bu yana en yüksek hacme işaret ediyor.
Eş zamanlı olarak, Goldman Sachs tarafından 2 Ağustos – 8 Ağustos haftası için bildirildiği üzere, küresel hedge fonları Japon hisse senedi pozisyonlarını beş yılı aşkın bir süredir en hızlı oranda azaltıyor. Bazı uzun vadeli yatırımcılar da Japon hisse senetlerine olan ilgilerini azaltıyor.
Londra merkezli LGIM’in Asya yatırım stratejisi başkanı Ben Bennett, firmanın bir önceki haftaki dalgalanmadan önce Japon hisse senetlerindeki pozisyonunu zaten azalttığını ve bu düşük ağırlık duruşunu koruduğunu belirtti. BOJ’un niceliksel sıkılaştırmasını ve güçlenen yeni Japon borsasının önündeki engeller olarak gösterdi.
Japon hisse senetleri bir önceki Pazartesi günü 1987’den bu yana en kötü tek günlük düşüşünü yaşadı. Japonya’da beklenmedik bir faiz artırımı ve ABD’nin resesyona gireceği korkusu, Japon hisse senetleri de dahil olmak üzere riskli varlıkların alımını finanse eden yen carry trade’inin çözülmesine yol açtı.
Temmuz ortasında dolar başına 162 civarında olan yen, geçtiğimiz Pazartesi günü dolar başına yaklaşık 142’ye yükselerek son yedi ayın en yüksek değerine ulaştı. Analistler, yenin daha fazla değer kazanacağı beklentisi ve CBOE Volatilite Endeksi’ndeki artış nedeniyle gevşemenin devam edebileceğini öne sürerek temkinli davranıyor.
İsviçreli varlık yöneticisi UBP’nin Asya kıdemli ekonomisti Carlos Casanova, yen carry trade’lerinin azalmasının, Japon hisse senetlerinin artık temellerde, özellikle de kazançlarda iyileşme göstermesi gerektiği anlamına geldiğini ve bunun da iç ekonomideki toparlanmaya bağlı olduğunu belirtti. UBP yakın zamanda bazı pozisyonlarını kapattıktan sonra Japon hisse senetlerinde nötr bir duruşa geçti.
Tokyo’daki UBP’de kıdemli portföy yöneticisi olan Zuhair Khan, ABD faiz oranları ve yenin gidişatına ilişkin belirsizlikler nedeniyle Japon piyasasında işlem yapmanın daha zor hale geldiğini ifade etti.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.